Nederland

Belgie

Overige landen

Startpagina

Inleiding

Frankrijk

zuid-holland 1.4.11 zuid-holland 1.4.13

Leiden: Molensteeg 24

Molensteeg 24

Molensteeg 24

Leiden: 5e Binnenvestgracht 7

5e Binnenvestgracht 7

5e Binnenvestgracht 7

Leiden: Academiegebouw aan het Rapenburg

Duidelijk van iets later tijd zijn deze tekens op de muur van het Academiegebouw. Het is een muurvlak dat mogelijk naderhand pas een keer is dichtgemetseld tijdens een van de vele verbouwingen van het pand. (Vanwege de raambelasting misschien?)

 Academiegebouw

Academiegebouw: detail bloemmotief

Academiegebouw: detail ruitvormig motief

Leiden: Boomsluitershuisje

Aan de stadskant van de Zijlpoort, a.d. Haven 23, bevindt zich op de hoek het Boomsluitershuisje. Vanaf 1597 heeft Leiden bij de Zijlpoort een boomsluiter in dienst. Deze ambtenaar had tot taak om het vaarwater 's nachts met een boomstam die aan kettingen dreef, af te sluiten voor het varend verkeer.

Het huisje dateert uit de 17e eeuw en is in 1997 gerestaureerd.

Op de zijmuur bevindt zich een metselteken, aangebracht in een tijd waarin het ornamentele karakter van deze tekens al doorslaggevend was geworden.

Boomsluitershuisje bij Zijlpoort

Boomsluitershuisje bij Zijlpoort

zuid-holland 1.4.13 zuid-holland 1.4.12 zuid-holland 1.4.11

6 ruiten

De heksentangen en ook het vierkant met de vele ruiten zijn gemetseld in een tijd (na 1600) toen het geloof in de doeltreffendheid van zulke tekens op de muur al sterk aan het verflauwen was. Dit is te merken aan een paar dingen. Ze kregen een nette centrale of symmetrisch geplaatste plek op de muur. En de tekens werden wat extra verfraaid, de oude betekenis was bijzaak geworden. Het teken van de heksentang zou ook goed een afgeleide van de vuurslag kunnen zijn.

Het teken met de 6 ruiten blijft nog altijd een ruit-teken, maar dan meer versierd.

#pic_1080

Nederland